Open Cbox

Nama Panggilan


Hari ni yaya nak story tentang nama panggilan.  Sebenarnya ramai yang suka bagi nama panggilan dekat seseorang sebab memudahkan mereka untuk mengingat tentang seseorang.  

Macam yaya, nama sebenar Nurul Hidayah, tapi kadang-kadang ramai yang tanya dengan yaya, nak panggil apa.  Maklumlah, ramai yang nama sama dengan yaya.

Ramai yang panggil yaya dengan nama Dayah or Hidayah.  Tapi masa yaya sekolah kat SK Sawah Datuk, Mersing, kawan yaya panggil yaya dengan nama Ida.  Something different hehehe.  Kalau kat SK Peserai, Batu Pahat, ada kawan yaya panggil yaya Pocong.  Bila yaya tanya kenapa panggil macam tu, dia kata sebab yaya tinggi.  Dia akan panggil yaya dengan gelaran tu bila dia usik yaya.  Bila kat sekolah menengah pula, cikgu panggil yaya dengan nama ND sebab dalam kelas yaya tu ada dua orang Hidayah, so, dia bagi nama yaya dengan nama ND.  Sometimes, yaya cakap kat cikgu, panggil je lah Hidayah Square (kuasa dua) bila nak panggil kami hehehe.  Ibu pun pernah nak panggil yaya dengan nama ND masa kecil dulu.  Arwah moyang yaya pula panggil yaya dengan nama Tonjang, kadang-kadang pelik sebab arwah tak pernah ingat nama yaya.  Lastly, Yaya ni nama yang yaya guna masa dekat UiTM sebab tak nak orang terkeliru untuk panggil yaya.  Ye lah, bila orang panggil Hidayah, masing-masing tengok.  Sampai kadang-kadang bila orang panggil pun yaya senyap je hehehe.  Tapi bila kat FB, ada juga yang panggil yaya dengan nama Nuon hehehe.  Agak pelik kat situ.


P/S - Apa pun gelaran yang orang bagi kat yaya, Yaya adalah yaya.  No need to be someone else.  

No comments :